Петя Аврамова: Обмисляме да се плаща тол такса за Северната скоростна тангента

17:15, 11 юли 19 / Политика 25 1576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Тол такси ще се плащат за магистрали, първокласни пътища, част от второкласните и много малка част от третокласната пътна мрежа, която е с голям трафик и е в добро състояние. Не сме се отказали и от идеята да се плаща такса и за Северната скоростна тангента, където минава транзитният трафик. Той натоварва пътищата и ги руши''.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която отчете напредъка по въвеждането на тол системата пред ресорната комисия в парламента, предаде БГНЕС.

Петя Аврамова свиква Обществения съвет по въвеждането на тол системата

„Първият етап, това е частта електронна винетка. Тя работи. Имаме приходи, които са много повече, от тези които сме събирали през 2018 г. Към днешна дата приходите са малко над 257 826 706 лв. Очакваме до края на годината да съберем приходи от винетки не по-малко от 400 млн. лв.“, отчете Аврамова и добави, че другият елемент от електронната системата за пътни такси, която измерва изминатото разстояние или т.нар. тол.

„Към 16 август ще имаме техническа готовност за въвеждането на този компонент от електронното събиране на пътни такси“, заяви тя и добави, че тиражираната в медиите дата 1 март 2020 г. не е нов срок, а краен срок, в който отчитането на изминатия път трябва да стане факт у нас.

В отговор на журналистически въпрос, министърът обясни, че пътният данък няма как да отпадне с пускането на тол системата, защото той се събира от общините и се използва за ремонта 20 000 км. общинска пътна мрежа.

„Толкова е и Републиканската пътна мрежа. Нашите предвиждания са от общата цифра в обхвата на тол системата да бъдат включени малко над 6 000. Голяма част от нея, както и от общинската пътна мрежа ще бъде безплатна за превозните средства над 3.5 т.“, посочи регионалният министър.

На въпрос как ще се реши казусът с „Телетол“, Петя Аврамова заяви, че проблемът с тях е технически.

„Три са фирмите които имат договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ – „Интелигентни трафик системи“, „Телетол“ и „Конкорд смарт инфраструктура“. Това са трите фирми, които имат договор за събиране на пътни такси на база изминато разстояние. На „Телетол“ договорът беше прекратен само в частта винетка“, заяви тя и добави, че фирмата е необходимо да представи продукт, който да е съвместим със системата на електронното таксуване.

Според директорът на Националното ТОЛ управление проф. Олег Асенов системата, която те са предоставили не е разработена съгласно разписаните процедури оказани в Общите условия.

„Не мисля, че има някакъв проблем в самия начин, по който ние оперираме. Може би има неразбиране в процедурите или в механизмите, което е въпрос на време да бъде изяснено“, поясни Асенов.

Стана ясно още, че от началото на пускането на електронните винетки са продадени 4 517 612 електронни винетки като за периода от 20 април до 8 юли са закупени 1 630 029 винетки.

„За периода са извършени 5658 прехвърляния на ел. винетки и са отказани 997. Конвертираните служебно хартиени винетки от хартиени в електронни 21 275 като вече няма проблем с конвертирането и дублирането в заплащането им“, отчете още Аврамова.

По думите на проф. Асенов в новото звено работят 651 души, от които 567 души със 105 автомобила извършват контролна дейност на пътя. Той подчерта, че контролът е 24 часов като за целта екипите работят на 12 часови смени.

Асенов призна, че има прозорци от време, в които няма контролни лица на пътя, но подчерта, че те са малко като време и добави, че освен контрол от техни служители такъв се извършва със стационарни и подвижни камери.

Той обеща до година да бъде въведено и т.нар. 3D таксуване, което ще позволява различни видове таксуване и създаване на различни тарифи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама