Най-желани са специалностите с математика, сочат резултатите от първото класиране за гимназиите

13:06, 11 юли 19 25 1303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учениците се увеличават и те са повече от предходната година, което е от изключително значение. За следващата учебна година са предвидени 338 паралелки, от които 229 са профилирани, а останалите професионални. Тази година имаме повече кандидати, които са подали заявление за участие в първия етап на класирането - 747 ученици, които кандидатстват от други градове на страната, тъй като столичната образователна система е изключително богата на възможности.  

Това коментира на пресконференция началникът на Регионалния инспекторат към Министерството на образованието в София-град Ваня Кастрева, на която бяха представени резултатите от първото класиране за гимназиите след 7 клас.

,,При нас винаги е много динамично. За наша радост закриваме доста по-малко паралелки и същевременно имаме доста кандидати - около 240 повече от региони извън София-град. В тази връзка по-големият процент некласирани ученици са учениците от страната, но пред тях винаги ще има и други възможности'', увери Кастрева и допълни, че в столицата не са се класирали 846 ученици, а свободните места на този етап са 684.

Бяха закрити 15 паралелки, от които 11 са професионални, а 4 профилирани, тъй като за тях имаше под шест ученици, класирани на първия етап. За жалост между тях попаднаха паралелки със защитени специалности и професии, от които се нуждае пазарът на труда, като например производство на тапицирани изделия, профил локомотиви и вагони, електрообзавежданета на пътна техника, металообработващи машини. От профилираните паралелки бяха закрити иконономическо развитие, предприемачески профил с румънски език, както и физическо възпитание и спорт, бе обявено още на пресконференцията.

По отношение на рейтинга на училищата на първо място е Софийската математическа, гимназия, следвана от 73 СОУ ''Владислав Граматик" и училището към Техническия университет. След тях идват Испанската гимнация, Първа и Втора английска гимназия, 9-та френска езикова гимназия, 22 СОУ и на десето място е 35 СОУ ''Добри Войников''.

,,Най-желани сред учениците са профилите с чужди езици, икономика, информационни технологии и програмиране, а най-желаните паралелки са тези с чужди езици, математика и софтуерни науки. Всеки, който е класиран някъде и желае да се запише, трябва да отиде в училището, в което е класирано. В случай че подаде заявление за участие във второ класиране, той ми могъл да се класира, ако балът му стигне за това. В най-лошия случай би могъл да се класира на варианта от първото класиране. Всяко класиране завършва без избор, тоест то е окончателно. Така че нека съответният ученик да помисли дали иска да участва във второто класиране'', коментира още Ваня Кастрева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама