Отхвърлиха въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито

10:17, 11 юли 19 / Общество 25 471 Шрифт:
Topnovini

Парламентът отхвърли въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито, предава  „Фокус“.

 

Забраната бе заложена в измененията в Закона за здравето, но не бе подкрепена на второ четене от депутатите. Народните представители приеха дейността на общините по провеждане на политики в областта на здравната профилактика сред населението и на лекарите при и по повод на предоставяната медицинска помощ може да се подпомага от здравни медиатори.

Депутатите обсъждат забраната за пушене на наргиле на закрито

Изискванията към дейността на здравните медиатори ще се определя с наредба от министъра на здравеопазването.

"Приехме забрана за употреба на наргилета от деца до 18 години, друго ограничение не е въвеждано със Закона за здравето", каза председателят на ПГ н ГЕРБ д-р Даниела Дариткова във връзка с промените в Закона за здравето.

„В променения Закон за здравето, който току-що приеха народните представители, се регламентира забрана за употреба на тютюн и свързани с тях изделия, включително наргилета, електронни цигари и всякакви други устройства, които използват тютюн за деца до 18 години“, обясни Дариткова.

„По Закона за здравето санкциониращите са Районните здравни инспекции. Те наблюдават да се спазва забраната за пушене в закрити и други обществени места. Увеличихме и детайлизирахме глобите, които касаят не само нарушителите на забраната за пушене в забранените места, но и тези, които са го допуснали“, каза д-р Дариткова. По думите ѝ на този етап има леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на територията им. В промените, които приехме  се регламентира и дейността на здравните медиатори. Ще се направи наредба от Министерство на здравеопазването“, добави  председателят на Здравна комисия.

„Досегашната санкция за нарушителите се запазва, като се въвежда нова за тези, които допуснали пушене на територията на забранено място според закона“, посочи още д-р Дариткова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.