Скандал в Сърбия заради фалшива диплома на вътрешния министър

20:50, 10 юли 19 / Свят 25 309 Topnovini
1

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович и втори в управляващата Сръбска прогресивна партия след президента Александър Вучич най-вероятно няма завършено висше образование, а още по-малко защитен докторат, затова трябва да си подаде оставката, призовава опозиционният Съюз за Сърбия (СзС), предава МИА.

На своя пресконференция представители на СзС представиха доказателства в подкрепа на твърдението, че Стефанович няма завършено висше образование, което партията определя като „една от най-големите афери в Сърбия през последните години“.

Председателят на Партията за свобода и справедливост и Драган Джилас от СзС настоя министърът на вътрешните работи да подаде оставка.

Джилас съобщи, че университетът Мегатренд в Лондон съществува от 1990 г., а в Сърбия компанията, от която Стефанович е получил дипломата си, е регистрирана през 1991 г. Университетът в Лондон не е данъкоплатец в Сърбия и той ще изпрати доклад до британските власти, за да проверят дали е плащал данъци там.

Джилас попита, как е функционирала тази компания, как е плащано на преподавателите, как и къде студентите в него са плащали таксите за обучение.

''На първо място здравият разум изисква от нас да се запитаме дали някой е чувал за университет с името „International expert consortium limited“ и дали вие и вашето дете бихте се записали в нещо такова. Компанията никога не е получавала регистрация във Великобритания за предоставяне на образователни услуги'', заяви Джилас.

''Тази компания не може да развива преподавателска дейност в Белград, тъй като няма програма, одобрена от британските и сръбските власти''.

''СзС не дели хората според тяхната образованост, но на отговорна длъжност в държавата има лице, което е фалшифицирало дипломата си, заради което следва да подаде оставка'', категоричен е Джилас.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани