Изтича срокът за преоценка на новите ТЕЛК-решения

07:20, 11 юли 19 25 1098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес изтича срокът, в който хората, които са ощетени от медицински експертизи и решения на ТЕЛК, могат да ги обжалват.

Тази еднократна възможност се дава на хора, които са освидетелствани между 3 август 2018 г. и 10 юни 2019 г. и смятат, че са ощетени от новата наредба за медицинската експертиза.

На 11 юни влязоха в сила промени в нея, които правят известен компромис с рестриктивните условия, заложени в предишния текст. Така при най-малко две заболявания, които носят 50 и над 50% инвалидност, оценката ще се определя по най-високия процент плюс 20% от сбора на процентите за останалите заболявания.

Ощетените от медицинска експертиза могат да се явят на повторно на ТЕЛК

Самото преосвидетелстване, обаче, едва ли ще стане в близките месеци, като се имат предвид претовареността на комисиите и започващият сезон на летните отпуски. Лекари вече предупреждават, че за много хора новите условия пак няма да доведат до по-голям процент инвалидност.

По-висок краен процент след преизчисляване ще получат само хората с най-малко две заболявания, носещи 50 и нагоре проценти, подчертават експерти.

В последните дни се появиха примери какво могат да очакват пациентите. Според експерти в новата методология ако едно лице има заболяване, което му дава 50%, и още три с 40, 30 и 20%, промяната в наредбата няма да доведе до нищо. Тя ще е 50%, а останалите заболявания само ще бъдат изброени в решението.

В случай, че лицето има две заболявания с 50% и още три с 40, 30 и 20%, то по новата наредба ще получи 78% вместо 50%, както беше по старата действаща наредба.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама