Поглед в миналото отправят исторически фотографии на Таляна във Варна

15:30, 13 юли 19 / Култура 25 1889 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на три седмици варненци ще могат да се насладят на изложба "Таляна", която се организира на площада пред варненския Дом на архитекта между ул. "Преслав" и ул. "Мусала". Откриването на изложбата ще се състои на 15 юли от 18:00 часа.

Идеята за събитието е на фондация "Иноватор", чиято цел е да събуди любопитството и отношението на варненци към историята и културата на града. За изложбата екипът споделя: "Чрез изложените исторически фотографии на сгради, улички и обществени места от централната част на града и в частност от мястото, което днес наричаме Таляна, отправяме поглед към миналото на Варна, за да видим как е изглеждал градът тогава, какво се е променило и какво можем да направим ние днес. Кафенета, хотели, площади, морски бани - всички тези места носят в себе си историите на хилядите души, живели тук преди нас. Наша задача е да съхраним и предадем тези спомени на тези след нас, за да знаят и за да не забравят."

Фотографиите са предоставени от Варненска дигитална библиотека, Държавен архив - Варна, Музей "Стара Варна" и частни колекционери - Християн Облаков, Венцислава Недялкова и други. Изложбата се осъществява като част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Предстоят още събития, свързани с фотографии от историческия център, както и онлайн кампания за опазване на наследството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама