ЕП може да отложи гласуването на номинацията за председател на ЕК

12:27, 10 юли 19 / Свят 25 191 Topnovini
1

Предложената за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне с водещите политически групи в Европейския парламент, съобщи БТА.

Очаква се в сряда или четвъртък ръководството на ЕП да реши дали да включи в дневния ред на сесията следващата седмица гласуване по предложението Лайен да оглави ЕК. Ако бъде решено да се изчака, предложението ще бъде гласувано най-рано през септември.

Юнкер: Процесът по номиниране на Урсула фон дер Лайен не беше прозрачен

Засега няма яснота как ще гласуват водещите парламентарни групи, липсва и програма за управлението на Лайен. По-късно днес Лайен ще направи изявление, в което се очаква да очертае целите си като ръководител на комисията. Тя ще бъде поставена на своеобразен изпит от групата на Зелените в открито изслушване.

ЕК под председателството на Жан-Клод Юнкер има правомощия да работи до 1 ноември. Ако дотогава не бъде назначено следващото ръководство на институцията, настоящите еврокомисари могат да останат на работа до приключването на процедурите. ЕП може да отхвърли Лайен и тогава Европейският съвет ще разполага със срок от един месец, за да направи ново предложение за ръководител на комисията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани