Десислава Танева: Апелираме за стриктно изпълнение на мерките за превенция с африканската чума по свинете

12:15, 10 юли 19 / Политика 25 1024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Африканската чума по свинете е изключително остро и бързо разпространяващо се заболяване с тежки икономически последици, апелираме за стриктно изпълнение на мерките за превенция. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след днешното заседание на Министерския съвет във връзка със заболяването, предава „Фокус“.

Отпускат 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете

Танева съобщи, че предвид епизоотичната обстановка с африканската чума по свинете правителството е отпуснало 3,7 млн лв. за финансиране на мерки за справяне с болестта. „Вчера бяха регистрирани нови 6 огнища на заболяването тип „заден двор“ въз основа на откритото огнище в предходния ден по повод надзора, който се извършва в 3-километровата зона. Вирусът беше много навреме хванат, още преди проява на клинични признаци, което означава, че заразяването е станало в много кратък период преди откриването му“, заяви Танева.

„Африканската чума по свинете е изключително остро и бързо разпространяващо се с много тежки икономически последици заболяване. То влезе за първи път в България през април 2018 г. Пикът на това заболяване е пролетно-летния сезон. Няма открита ваксина, няма лечение. Единствената възможност за ограничаване и изключване на заболяването от нашата територия са превенционните мерки и евтаназирането на заболелите животни“, обясни земеделският министър.

Директорът на БАБХ: До 2 млрд. лв. могат да достигнат щетите от чумата по свинете

По думите ѝ отпуснатите средства ще бъдат предоставени на БАБХ за дезинфекция по ГКПП-тата и в населените места, където е открито заболяването. Парите ще се използват и за поемане на разходите за пробите и осигуряване на тяхната биосигурност, както и за отстрелване на диви животни и свине в задни дворове. „Извън това продължава и информационната кампания до всеки заден двор в Северна България, особено в дунавските общини, където е най-голям рискът“, отбеляза министър Танев. Тя посочи, че всеки човек, минал през заразена зона е потенциален преносител на вируса и апелира към изключително стриктно изпълнение на мерките за превенция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама