Десислава Танева: Апелираме за стриктно изпълнение на мерките за превенция с африканската чума по свинете

12:15, 10 юли 19 / Политика 25 253 Topnovini
1

Африканската чума по свинете е изключително остро и бързо разпространяващо се заболяване с тежки икономически последици, апелираме за стриктно изпълнение на мерките за превенция. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след днешното заседание на Министерския съвет във връзка със заболяването, предава „Фокус“.

Отпускат 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете

Танева съобщи, че предвид епизоотичната обстановка с африканската чума по свинете правителството е отпуснало 3,7 млн лв. за финансиране на мерки за справяне с болестта. „Вчера бяха регистрирани нови 6 огнища на заболяването тип „заден двор“ въз основа на откритото огнище в предходния ден по повод надзора, който се извършва в 3-километровата зона. Вирусът беше много навреме хванат, още преди проява на клинични признаци, което означава, че заразяването е станало в много кратък период преди откриването му“, заяви Танева.

„Африканската чума по свинете е изключително остро и бързо разпространяващо се с много тежки икономически последици заболяване. То влезе за първи път в България през април 2018 г. Пикът на това заболяване е пролетно-летния сезон. Няма открита ваксина, няма лечение. Единствената възможност за ограничаване и изключване на заболяването от нашата територия са превенционните мерки и евтаназирането на заболелите животни“, обясни земеделският министър.

Директорът на БАБХ: До 2 млрд. лв. могат да достигнат щетите от чумата по свинете

По думите ѝ отпуснатите средства ще бъдат предоставени на БАБХ за дезинфекция по ГКПП-тата и в населените места, където е открито заболяването. Парите ще се използват и за поемане на разходите за пробите и осигуряване на тяхната биосигурност, както и за отстрелване на диви животни и свине в задни дворове. „Извън това продължава и информационната кампания до всеки заден двор в Северна България, особено в дунавските общини, където е най-голям рискът“, отбеляза министър Танев. Тя посочи, че всеки човек, минал през заразена зона е потенциален преносител на вируса и апелира към изключително стриктно изпълнение на мерките за превенция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 222 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.