Опасност: Чайки пренасят върху хората устойчиви на антибиотици бактерии

11:30, 10 юли 19 25 1017 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийските чайки пренасят устойчиви на лекарства бактерии, които биха могли да доведат до сериозни инфекции при хората, съобщава АФП.

Проучването идва в момент, когато лекарите в световен мащаб сигнализират за тревога, свързана с бактериални заболявания, имунизирани срещу съвременната медицина.

Учените, водени от екип от университета "Мърдок" в Пърт, твърдят, че 20% от сребърните чайки са носители на болестотворни бактерии, устойчиви на антибиотици.

Чайките се заразяват, след като са влезли в контакт с човешки фекалии, съобщава доклад, публикуван тази седмица в "Journal of Antimicrobial Chemotherapy", вероятно чрез канализационни отпадъци или изхвърлени пелени на сметища.

Проучването включва вземането на повече от 550 проби от сребърни чайки в Австралия и тестването им за различни бактерии.

"Това, което открихме и което не очаквахме да открием, беше високите нива на резистентни ешерихия коли, които чайките пренасяха - това беше доста необичайно", каза Марк О'Диа, изследовател от университета „Мърдок“.

„Доста голям брой от бактериите всъщност са човешки производни или човешки бактерии, така че чайките са ги взели някак си от хората, не са дошли директно като бактерия от чайка.

Проучването установи, че повече от 20% от птиците носят устойчиви на антибиотици бактерии, които могат да причинят заболявания като инфекции на пикочните пътища и сепсис.

Световната здравна организация предупреди за нарастващата заплаха от бактерии, които са развили резистентност към известни антибиотици и призоваха за спешна разработка на ново поколение лекарства.

О'Дий каза, че рискът от пренасяне на инфекция върху хора от страна на чайките е "доста незначителен", но все пак може да се случи.

Някои от бактериите са резистентни към "доста важни" лекарства, каза той, добавяйки, че се опасява, че чайките могат да разпространят бактериите, докато летят из страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама