След решението на съда: Всички улици в София вече са измити по два пъти

09:20, 10 юли 19 25 1344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийският градски съд задължи Столичната община да мие улиците по два пъти месечно от май до края на септември и по веднъж през останалата част от годината. От Общината отговориха, че вече изпълняват този график и дори се мие по-често. Делото за мръсния въздух беше заведено от граждански организации преди две години.

За измиване на улиците тази година Столичната община е предвидила 6 млн. лева. Това са пари от таксата за битови отпадъци, които софиянци плащат.

По график улиците в София се мият четири пъти годишно на автоцистерна с маркуч, но има и включена още една дейност - миене с автоцистерна на дюзи. Така се мият улиците с масов градски транспорт четири пъти в месеца. Преди това улиците се почистват от кал, прах наноси, хартийки. Това уточни Мариана Иванова от Столичен инспекторат пред БНТ.

СГС нареди: Столична община трябва да мие два пъти месечно вътрешнокварталните улици

И двата метода на измиване са ефективни, но разликата е, че при миенето с маркуч се измиват и тротоарите, докато при дюзи се мият само уличните платна.

Според Иванова, улиците се мият постоянно през летния период, графиците се изпълняват. До момента всички улици са измити по два пъти.

Гражданите са предупреждават, че ще се мият улиците чрез уведомления, които се поставят на видни места. На страницата на Столичен инспекторат също има секция "графици", където всеки може да види кога ще бъде измита неговата улица.

При дъжд миенето се спира и се продължава след спиране на дъжда. Извършва се също ежедневен контрол дали има проводимост на шахтите, каза още Мариана Иванова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама