Франция прие закон за борба с онлайн речта на омразата

19:20, 09 юли 19 / Свят 25 1211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френските депутати приеха ограничителен закон за борба с речта на омразата онлайн, който ще задължи социалните медийни мрежи да премахват неправомерно съдържание в рамките на 24 часа и да създадат ново приспособление, който да позволи на потребителите да сигнализират за злоупотреба.

Франция налага „зелен данък“ върху самолетни билети

Членовете на долната камара на парламента гласуваха с 434 гласа „за“ и 33 против за закона, който е изготвен по модела на германското законодателство, влязло в сила миналата година. 68 депутати се въздържаха, информира АФП.

Сайтове, които не спазват закона и не премахват "очевидно омразно съдържание" рискуват глоба до 1,25 милиона евро (1,4 милиона долара).

Сенатът на горната камара предстои да разгледа законодателството и може да предложи изменения.

Facebook затяга стрийминга си в борба срещу насилието

Поредица от технологични гиганти, включително Фейсбук и Ю Тюб, обявиха репресии срещу съдържание с омраза и насилие през последните месеци, стимулирайки призивите за по-строго регулиране.

Правителствата обвиниха онлайн платформите, че не правят достатъчно, за да премахнат речта на омразата на срещата на върха в Париж през май, след като стрелец излъчи нападението си върху две новозеландски джамии във Фейсбук чрез камера, монтирана на главата му. Кадрите бяха споделени милиони пъти, въпреки усилията да бъдат премахнати.

"Трябва да гарантираме безопасността и защитата на хората онлайн, особено на най-уязвимите," каза Летиция Авиа, чернокожа депутатка, изготвила законопроекта.

Тя сподели пред парламента миналата седмица, че страда от толкова много расистки обиди в Туитър, че някога е смятала, че ден без тормоз се дължи на технически проблем.

Критиците твърдят, че законът дава твърде много власт в ръцете на платформите, като ги прави арбитри на онлайн речта.

Гигантът сред социалните медии Фейсбук постави под въпрос 24-часовият прозорец за премахване на омразното съдържание, като заяви, че много длъжности изискват внимателен анализ и сложна правна оценка.

Депутатите разискваха дълго време през нощта миналата седмица, за да се опитат да постигнат съгласие за това кое точно представлява "очевидно омразно съдържание" в съобщенията или видеоклиповете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама