Откриха древна гробница от династията Юан

21:00, 09 юли 19 / Култура и наука 25 394 Topnovini
1

В източната част на Китай в провинция Шандун учените откриха древна гробница, датираща от периода на управление на династията Юан (1271-1368 г.), съобщават от Института по археология в Цзинан, предаде БГНЕС.

Откритието е направено в градския район Чанцин. Изградената от тухли гробница е построена в периода на владичеството на монголите в Китай. Създадената от тях династия Юан е просъществувала по-малко от 100 г.

По данни на Института по археология, формата на подземната част на съоръжението напомня монголска юрта. Куполът на гробницата е покрит с барелефи, изработени във вид на лотос. Стените са изрисувани с изящни фрески, изобразяващи облаци, което носи късмет и благополучие според китайските вярвания. На едната от стените на гробницата е изписана датата на построяването й.

Според учените, гробницата е особено ценна, тъй като досега са открити съвсем малко от периода на династията Юан с надписи.

Съоръжението ще бъде поставено под защитата на държавата и запазено в първоначалния си вид на мястото, на което е било открито. Експертите смятат, че няма необходимост от пренасянето на гробницата, тъй като в района не се извършват строителни дейности, които биха могли да застрашат историческия паметник.

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани