Прокуратурите на България и Румъния подписаха поредно сътрудничество

14:30, 09 юли 19 / Политика 25 239 Topnovini
1
2

Главният прокурор на Румъния Богдан Лику е на посещение у нас по покана на българския си колега Сотир Цацаров. В състава на ръководената от г-н Лику делегация е и ръководителят на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма /DIICOT/ към Прокуратурата при Върховния касационен съд на Румъния г-н Феликс Банила.

Сотир Цацаров и Богдан Лику подписаха Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Румъния. Споразумението има за основна цел улесняването на сътрудничеството между прокуратурите на двете съседни страни и създаването на постоянен работещ механизъм за обмен на информация, включително и по конкретни разследвания.

Визитата на румънския главен прокурор в София следва посещението на Сотир Цацаров в Букурещ преди месец, когато беше подписан Меморандум за сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма /DIICOT/.

Освен срещи с ръководството на Прокуратурата на Република България и в Специализираната прокуратура, програмата на румънските гости включва и среща с Прокурорската колегия на ВСС. 

Богдан Лику е главен прокурор на Генералната прокуратура  при Върховния касационен съд на Румъния от 2019 г. Преди това в продължение на 6 години е бил заместник - главен прокурор. Има 23-годишен стаж  като магистрат. В професионалната си кариера се занимава приоритетно с разследване на пране на пари и други тежки престъпления.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани