БСП се обяви против отмяната на машинното гласуване

14:10, 09 юли 19 / Политика 25 1085 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За БСП е абсолютно неприемливо отмяната на машинното гласуване. Това заяви депутатът от левицата Крум Зарков по повод предложението да отпадне машинното гласуване на местните и парламентарните избори. Инициативата е подкрепена от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и Воля, предаде БГНЕС.

С предложението си за отмяна на машинното гласуване управляващите доказаха, че страната ни не отговаря на критериите за демократична и правова държава, допълни той, предаде "Фокус".

„В демократичните държави изборните правила не се пипат поне една година преди избори. У нас всеки път в навечерието на избори променяме Изборния кодекс. В правовите държави законите са характерни със своята устойчивост и необратимост. Ние не отговаряме на критериите за демократична и правова държава както днес управляващите го доказаха с предложението си за отмяна на машинното гласуване“, допълни Зарков.

Предлагат отпадане на машинното гласуване

„Днес след като всячески се опитаха да опорочат машинното гласуване, след като несмалко да отменят преференциите, след като силово се опитват да подчинят всеки опозиционен глас, дори скромното постижение за постепенно въвеждане на машинно гласуване, което да ограничи някои, характерни за българската изборна система, феномени, беше практически отменен“, каза още Зарков.

Говорителят на ЦИК: Законодателят трябва да реши за машинното гласуване

Пресконференцията на БСП идва след като от ПГ на ГЕРБ обявиха, че предлагат машинното гласуване да не се провежда на местни и парламентарни избори. Предложението им е заложено в нови промени в изборното законодателство. Това ще са вторите промени в Изборния кодекс за тази година, свързани с машините. На 14 февруари 2019 г. депутатите приеха изменения в Изборния кодекс, с които решиха хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г.

Предложеният текст предвиждаше още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама