През 2018 г. изкупеният тютюн в България възлиза на 5 304 тона

18:55, 08 юли 19 / Политика 25 487 Topnovini
1

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с представители на Конфедерацията на европейските производители на цигари.

Срещата е организирана по инициатива на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ).

Присъстващите бяха запознати със състоянието и тенденциите на развитието в сектор „Тютюн“ у нас, за да преценят дали да стъпят на българския пазар. Отчетени бяха реколтираните площи, както и производството на суровината за последните 4 години.

През 2018 г. изкупения тютюн в България възлиза на 5 304 тона, от които – 3 299 т „Басми“ и „Каба кулак“, 1 457 т „Виржиния“ и 548 т „Бърлей“, съобщиха от МЗХГ.

Сред обсъжданите теми беше и структурата на стопанствата според обработваемата площ и броя на регистрираните производители. Посочено беше, че производството и съхранението на суров тютюн у нас се извършва въз основа на договори за изкупуване, сключени между тютюнопроизводители и изкупвачи.

Отбеляза се, че при производството на тютюн у нас се използват сертифицирани семена, произведени при спазване на Закона за посевния и посадъчен материал.

Директорът на Института по тютюна и тютюневите изделия – Марково доц. д-р Мария Къшева представи дейността в областта на научните изследвания, селекцията на нови сортове тютюн, както и поддържането на генофонда.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев изрази задоволство от добрата комуникация с министър Танева и нейния екип. Той подчерта, че е важно всички по веригата- производители, преработватели и изкупвачи да работят заедно.

На срещата присъства заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, представители на Асоциация български тютюн, преработвателния бранш и членове на Конфедерацията на европейските производители на цигари. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 268 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.