Зеленски покани Путин на първа среща помежду им

16:30, 08 юли 19 / Свят 25 1129 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зеленски отправи днес предложение към руския си колега Владимир Путин за пръв разговор помежду им, призовавайки западните лидери да посредничат, съобщава АФП.

"Искам да се обърна към руския президент Владимир Путин. Трябва да говорим? Ние го правим. Нека го направим", каза Зеленски във видеообръщение.

Бившият комичен актьор, който беше избран с огромно мнозинство през априлските президентски избори, призова за среща с руския силен, която да включва американския президент Доналд Тръмп и други западни лидери.

Той предложи да се обсъди анексираният от Русия Крим и конфликтът в Източна Украйна, където украинските сили се борят с подкрепяните от Русия сепаратисти.

Зеленски заяви при встъпването си в длъжност през май, че приключването на войната на изток и връщането на анексираната територия на Украйна е негов приоритет.

Досега Зеленски не се е срещал с Путин, а руският лидер коментира, че актьорският талант на Зеленски не компенсира липсата на политически опит.

"Да обсъдим на кой принадлежи Крим и кой не е в района на Донбас," каза Зеленски, позовавайки се на източната зона на конфликта.

Около 13 000 души бяха убити в конфликта в Източна Украйна, който избухна през 2014 г.

Киев и неговите западни поддръжници обвиняват Русия в насочване на войски и оръжия през границата, за да разпалва пламъците на конфликта. Москва отрича всяко военно участие, въпреки доказателствата за противното.

Процесът за мир, включващ Германия, Франция, Русия и Украйна, е в застой. През юни френският президент Еманюел Макрон заяви, че е възможно да се проведат нови разговори със същите страни участници.

Зеленски предложи в коментарите си към Путин новите преговори да включват и САЩ и Великобритания, които са силни поддръжници на Киев.

"Предлагам следния състав за разговори: аз, вие, американският президент Доналд Тръмп, британският премиер Тереза Мей, германският канцлер Ангела Меркел (и) френският президент Еманюел Макрон", каза Зеленски.

Москва заяви, че не е готова незабавно да коментира възможността за такива разговори, като нарече предложението на Зеленски "абсолютно нов формат".

"Първо е необходимо да се разбере дали подобна среща има някакви перспективи", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

"Това е нова инициатива. Разбира се, че ще бъде разгледана, но засега не мога да изразя никаква реакция", добави той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама