Брегу: Отлагането на преговорите за членство с Албания и Северна Македония носи рискове

15:08, 08 юли 19 / Свят 25 347 Topnovini
1

„По-нататъшното отлагане на началото на преговорите за членство в ЕС на Албания и Македония представлява голям риск”, заяви Майлинда Брегу – секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС).

Това изявление тя направи по време на единадесетата среща на СРС в Сараево в рамките на срещата на високо равнище на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), съобщи МИА.

Президентът на Албания предлага избори "3 в 1" на 13-ти октомври

„Всеки един положителен резултат може да бъде бързо заличен, ако перспективата за членство продължи да се отлага. Няма по-подходящ момент за започване на преговорите от сегашния, като се има предвид, че две държави-членки на ПСЮИЕ (България и Македония) ще председателстват съвместно Берлинския процес. По този начин се увеличава отговорността на региона в този процес”, подчерта Брегу по време на днешния форум.

Изминалата година бе много активна за СРС и се очаква Съветът и занапред да продължи работата си със същите „динамични темпове”.

„Съветът за регионално сътрудничество има готовност и желание да се справи с всякакви предизвикателства, с които ще се сблъска, но това не може да стане без пълната подкрепа на партньорите от региона и от Европейския съюз”, заяви Брегу.

"Слободен печат": Скопие и София заедно ще председателстват Берлинския процес

Обръщение на форума направи Анджелина Айкхорст - директор в Европейската служба за външна дейност, отговорна за Западните Балкани и Турция. В изявлението си Айкхорст подчерта, че Европейският съюз ще продължи да подкрепя Съвета за регионално сътрудничество и призова партньорите от региона „да се въздържат от комуникация през медиите” и да се опитат да преодолеят съществуващите различия.

Откриват Регионална академия „Европейската перспектива за Западните Балкани“

Айкхорст заяви, че ЕС има намерение да спази поетите ангажименти по отношение на свързаността, икономическата интеграция и изпълнение на стратегията за Западните Балкани в тясно сътрудничество със СРС и всички партньори от региона.

Участниците във форума приеха годишния доклад на СРС за периода 2018-2019 г., както и стратегията и плана за работа на организацията за периода 2020-2022 г., който трябва да бъде одобрен на срещата на съвета на министрите на външните работи на ПСЮИЕ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани