Български плувец ще прави исторически рекорд в Черно море

12:53, 08 юли 19 / Спорт 25 223 Topnovini
1

Много скоро ще се проведе първото историческо преплуване на акваторията на най-големия Български залив, а именно Бургаският.

В цялата история на българското състезателно плуване и плуването в открити води, към настоящия момент няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив, нито реализиран успешен такъв.

Тъй като Бургаският залив е един от забележителните географски обекти на Република България и град Бургас, покоряването му ще стане част от българската и бургаска плувна история.

Самото преплуване ще бъде извършено в съответствие с правилата на FINA (Световната плувна Федерация) и на LEN ( Европейската плувна лига). Поради тази причина от FINA има изискване при подобен род състезания да бъдат известни точните географски граници, на обекта, който ще бъде преплуван, както и разстоянието между тях. Тъй като до този момент няма официална информация за точните географски граници на Бургаският залив, но организаторите на плуването са изпратили искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). След получен официален отговор става ясно, че разстоянието е точно 44 километра и 702 метра. Северният край е нос Емине, а южният е Маслен нос до Созопол.

Това ще бъде и най-дългото преплуване, извършвано някога в акваторията на Черно море, от всички граничещи с него държави. Най-дългите маратони в Черно море са се провеждали на територията на държавите от бившия Съветски съюз, до 1984 година и са били с дължина 30 км.

31-годишният плувец е добре познато име в средите, като той е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен световен вицешампион по плуване за ветерани. Сертифициран Майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил) .

Цанко Цанков се нарежда под номер 3 във вечната ранглиста на 100 м съчетано плуване, като преди него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

Историческото преплуване на Бургаския залив е планирано да бъде в периода 16-18 юли, като точният ден ще бъде определен след няколко дни, когато стане ясна и точната синоптична прогноза за вълнението на Черно море.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани