Бисер Петков: 550 млн. лв. достигнаха средствата за интеграция на хората с увреждания

12:46, 08 юли 19 / Политика 25 272 Topnovini
1

550 млн. лв. достигнаха средствата за интеграция на хората с увреждания. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на представяне на новия Съвет за наблюдение на и за хората с увреждания, предава  „Фокус“.

Мая Манолова: Съветът за наблюдение ще следи за защита на правата на хората с увреждания

„Със създаването на Съвета за наблюдение ще се изпълняват и задължения по Конвенцията на ООН за правата на хората “, уточни той.

„В рамките на 6 месеца от влизане в сила на Закона за уврежданията и личната помощ, подзаконовата наредба е готова и действаща. До края на месец март беше приет правилник за прилагане на закона, който определяше процедурата и реда. От 1 април се прилага тази методика“, уточни Бисер Петков.

Методиката регламентира реда и условията по изготвянето на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания, включително оценка за потребността от предоставяне на социални услуги, лична помощ или друг вид подкрепа при условия и по ред, определени със закон. С нея се регламентира обективен начин на изчисляване на броя часове лична помощ за всеки човек с увреждане до и над 18-годишна възраст.

Министър Петков уточни, че сега предстои приемане на националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. „Тя е изработена в процес на обществено обсъждания“, заяви той.

„Със заложените в бюджета по програмата за интеграция на хората с увреждания промени, средствата достигнаха 550 млн.лв. и се опитваме да реализираме максимална подкрепа в различните области за интеграция на хората с уреждания“, добави социалният министър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.