Еманюел Макрон пристига на 15 юли в Белград

09:38, 08 юли 19 / Свят 25 948 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският президент Еманюел Макрон пристига на 15 юли в Белград, съобщава сръбският вестник "Блиц".

Съобщава се, че той би могъл да пристигне в Белград от Москва, където домакин ще му бъде президентът Владимир Путин. Една от най-важните теми между Макрон и Вучич ще бъде Косово, но повече внимание ще бъде посветено на европейския път на Сърбия, пише белградският вестник. Изданието припомня, че пристигането на Макрон в Сърбия е първото посещение на френски президент в Белград за последните 18 години. Макрон ще пристигне само в Сърбия и няма да посети нито една друга страна в региона, с което изпраща посланието, че ни смята за лидер в тази част на Европа, коментира "Блиц", цитиран от БТА.

След конфликта с българския премиер Борисов Дачич остро отговори и на Еди Рама, пише в заглавие вестник "Блиц". Ръководителят на сръбската дипломация Ивица Дачич изпрати на албанския премиер Еди Рама посланието: "Велика Албания - велико с.ане". На посланието на Рама, че Сърбия не трябва да се чувства застрашена заради споразумението между Тирана и Прищина за обща външна политика, тъй като в региона трябва да се прекратят "същите стари с.анета от миналото", Дачич заяви за вестник "Курир" какво мисли за намеренията на албанците. Казано с уличния език на Рама: "Велика Албания е велико с.ане", каза Дачич.

"Ще припомня на Рама, че Прищина няма самостоятелна външна политика, тъй като Косово е съставна част на Сърбия", заяви сръбският външен министър. Според Дачич тревога предизвиква мълчанието на международната общност на плана на Прищина и Тирана да създадат "Велика Албания", което вече не се крие. Вместо да ръководят ЕС и ясно да изразяват своите становища, европейските официални лица се държат, сякаш са духовни водачи от Тибет и сега те духовно размишляват за проблемите на континента, а никой не казва конкретно какво трябва да се направи, заяви Дачич.

Вестник "Данас" съобщава, че сръбският президент Александър Вучич в телефонен разговор е честитил на Кириакос Мицотакис победата на изборите в Гърция. Вучич пожелал на Мицотакис, който днес поема поста премиер, успех в работата. Той изразил увереност, че добрите отношения на Сърбия и Гърция в бъдеще ще бъдат още по-добри и сътрудничеството между двете страни ще продължи да се развива във взаимна полза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама