Очаквана победа за опозицията на извъндредните избори в Гърция

19:29, 07 юли 19 / Свят 25 1163 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаквана победа за десните консерватори от "Нова демокрация" на извъндредните парламентарни избори в Гърция. Това сочат първите прогнозни резултати от екзит пол, предаде БНР. Точно в 19 часа приключи изборният ден в Гърция.

"Нова демокрация" ще спечели между 38% и 42%, докато лявата СИРИЗА, на власт от 2015 г., се очаква да набере между 26,5% и 30,5%, съобщава „Катимерини“, цитиран от БГНЕС

Според екзит пола, който се проведе от името на всички гръцки радио- и телевизионни оператори, включително държавната ЕРТ, алиансът на лявоцентристкото Движение за промяна (КИНАЛ) ще получи между 6 и 8 процента, пред Комунистическата партия (КП), която се очаква да спечели между 5 и 7 процента.

Неофашистката "Златна зора" печели между 2,8 и 4,8% от гласовете, докато МЕРА25, партията срещу строгите ограничения, основана от бившия финансов министър Янис Варуфакис, ще спечели между 3% и 5%.

Популисткото националистическо "Гръцко решение" ще спечели между 2,5% и 4,5%, докато центристите и другите партии се очаква да не достигнат 3-процентния праг за влизане в парламента, показват предварителните резултати.

За първи път в страната се провеждат парламентарни избори в разгара на туристическия сезон. Заради високите температури избирателна активност имаше още в ранните часове на деня. Натоварен беше трафикът по цялата пътна мрежа на страната, а гърците бяха освободени от плащане на тол такси, за да пътуват до изборните секции.

Гърция е сред малкото европейски страни, в които гласуването е задължително. Освободени от гласуване бяха само лица, които се намират на 700 километра разстояние от избирателната секция. Гърците в чужбина нямаха право да участват в изборите.

Правителството на Алексис Ципрас подаде оставка след победата на консерваторите на евровота в края на май. Премиерът беше посрещнат с аплодисменти от симпатизанти на СИРИЗА и отправи обръщение към младите избиратели: „Специално се обръщам към младите гърци. Те по традиция извършват промяната в страната. В техните ръце е новото. Призовавам младите хора да не остават важните решения за живота им и за тяхното бъдеще в ръцете на други. Нека младите решат резултата от вота днес“.

Симпатизантите на консерваторите от „Нова демокрация" аплодираха лидера Кирякос Мицотакис с възгласи, че е следващият премиер на страната. „Участието в изборите е право, но и задължение“, припомнят закона от Министреството на вътрешните работи.

20 партии и политически коалиции се борят да получат над 3% от гласовете, за да влязат в парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама