Ето кои плодове и зеленчуци намаляват риска от рак

19:15, 07 юли 19 / Здраве 25 676 Topnovini
1

Портокалите, гроздето и морковите съдържат противоракови съединения, които приличат на използваните в одобрени лекарства. Това съобщи БТА.

Специалисти от лондонския Имперски колеж установиха, че от 7900-те молекули в плодовете и зеленчуците, 110 са с потенциал да се борят с туморите.

За да открият кои плодове и зеленчуци намаляват най-много риска от рак, учените са въвели 7962 биологично активни молекули в алгоритъм, "обучен" да разпознава свойствата на 199 лекарства срещу рак. Той разграничил 110 с противораков ефект.

Най-много съставки с противоракови свойства има в портокалите, гроздето, морковите, зелето, дивата целина, кориандъра, копъра и чая. Портокалите са особено богати на флавоноида дидимин. Той се съдържа също в кориандъра и копъра.

В чая има много катехини, терпеноиди и танини, които намаляват увреждането на ДНК, потискат възпалението и убиват раковите клетки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.