Българо-гръцкият филм „Бащата“ спечели голямата награда на филмовия фестивал в Карлови Вари

21:30, 06 юли 19 / Култура и наука 25 399 Topnovini
1

Българо-гръцкият филм „Бащата“ спечели голямата награда на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия, съобщи АФП.

Режисьори на филма са Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Лентата разказва историята на мъж, който губи жена си и се опитва да се свърже с нея с помощта на медиум, въпреки несъгласието на сина си и сближаването между двамата.

Филмът спечели наградата „Кристален глобус“.

Американските актриси Джулиан Муур и Патриша Кларксън бяха отличена за „изключителните си заслуги към световното кино“ на 54-тото издание на фестивала в град Карлови Вари.

Организаторите на събитието, което започна на 28 юни обявиха, че са участвали 177 филма, а за прожекциите са били продадени повече 139 000 билета.

Кинофестивалът датира от 1946 г., когато в 2 града – Марианске Лазне и Карлови Вари, се провежда кинофестивал без състезателен характер, в който взимат участие 7 държави. През 1948 г. фестивалът се установява трайно в Карлови Вари и придобива конкурсен статус.

До 1958 г. се провежда ежегодно, с изключение на 1953 и 1955 г. В периода 1960 – 1992 г. фестивалът се редува с Московския филмов фестивал. От 1994 г. фестивалът в Карлови Вари започва да се провежда отново ежегодно.

През 1960 г. получава най-престижната в бранша международна категория „А“.

Критична за фестивала се оказва 1989 г. – годината на Нежната революция в Чехия. Разразилите се протестни и революционни събития поставят под въпрос организирането на кинофестивала за годината и неговото бъдеще като цяло. В програмата за 1990 г. са включени чехословашки филми, цензурирани през последните години от комунистическияред. Това, заедно с появата на значими гости от международното кино, като Милош Форман, Линдзи Андерсън, Анет Бенинг и Робърт де Ниро, помага за спасяването на кинофестивала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани