НОКА дарява 100 агнета за стопаните, засегнати от чума в района на Шарково

20:01, 06 юли 19 25 1104 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

100 агнета ще дари Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) на фермерите, засегнати от чумата по дребните преживни животните през миналото лято в Ямболска област. Това съобщават от организацията.

Стопаните от района на селата Шарково, Воден и Крайново ще получат агнета от високомлечни породи в началото на следващата седмица. Агнетата ще бъдат разпределени между 32-ма фермери, като компенсацията ще отговаря на животните, избити заради заболяването през 2018 година.

Заседава щабът за чума по животните, поканени са собственици на умъртвени животни

В кризисната ситуация с разпространението на чума по овцете и козите в Ямболско и Бургаско през миналата година НОКА предприе поредица от действия с цел компенсиране на засегнатите стопани. След поредица протести, асоциацията издейства от Министерство на земеделието, горите и храните увеличаване на парите за компенсиране на стопаните, заради претърпените загуби вследствие от наложената карантина.

Изплащат обезщетенията в село Шарково

Фермерите от засегнатите райони получиха обезщетенията за избити овце и кози, като със съдействието на НОКА бе осигурено бързото изплащане на сумите в самите населени места без да се налага стопаните да ходят до областните центрове и да подават заявления.

„Независимо от компенсациите, фермерите имат най-голяма нужда от качествени млади животни, с които да възстановят стадата и поминъка си. Затова нашата асоциация подбра високомлечни агнета от ферми на наши членове от цялата страна, които безвъзмездно ще раздадем на засегнатите от чумата стопани в района на Шарково на 9-ти и 10-ти юли. Вярваме, че това ще е искра за ново начало за тези стопани. Признателни сме за благородството на нашите членове, които предоставиха агнета за да подпомогнат колегите си“, подчерта Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама