Кюстендилски ученици ще почетат цар Михаил Шишман

17:31, 06 юли 19 25 2227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Смъртта на цар Михаил в битката при Велбъжд
Смъртта на цар Михаил в битката при Велбъжд

Десетки деца се включват в станалата традиционна музейна работилница в Кюстендил, като този път те ще се пременят със средновековни облекла и ще се включат в изработката на шлемове и щитове.

Любознателните участници могат да научат повече за облеклото и видовете въоръжение в миналото чрез специално подготвени образователни помагала, включващи любопитни факти, снимков материал и забавни задачи.

Темата насочва вниманието и към една от паметните битки на Българското царство – тази край Велбъжд от 28 юли 1330 г. между българи и сърби. В нея цар Михаил ІІІ Шишман намира смъртта си след нарушеното примирие от страна на сръбския крал Стефан ІІ Дечански.

Територията на Велбъжд и околността остават под сръбска власт, а четиридесет години по-късно градът става център на княжеството на двамата братя Йоан и Константин Драгаш и по-лесна за завоюване територия от новите нашественици на Балканите – османските турци.

„Надграждането на тематичната музейна работилница става възможно благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата за реализиране на образователната програма „Култура и изкуство в древността“", обявиха от културното звено в Кюстендил.

Заниманията ще се проведат на открито, в двора на музея на 17, 18 и 19 юли 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама