Над 20 пъти се е увеличил броят на биопроизводителите у нас за десет години

17:25, 06 юли 19 / Общество 25 494 Topnovini
1

Повече от 20 родни биопроизводители представиха продуктите си на жителите и гостите на Варна по време на организирания от Министерство на земеделието, храните и горите пазар, съобщиха от ведомството.

Посетителите на изложението имаха възможност да дегустират и да си закупят органични продукти като био козе и овче сирене, гъби шийтаке, био сокове от арония, ябълки, круши, вина, произведени от био грозде, пресни плодове и зеленчуци, мед, шафран и др. Представените продукти бяха от доказани български производители, които са подкрепени от Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г).

,,Показател за сериозния интерес към развитието на българското био производство е факта, че за последните 10 години броят им се е увеличил 20 пъти." Това заяви Елена Иванова, директор на дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХГ, при откриването на събитието, което се проведе в Морската градина на Варна.

Тя посочи, че през 2008 г. броят на биологичните производители е бил едва 311, докато към 2018 г. техният брой е 6 600. "В подкрепа на сектора от страна на министерството се отделя значителен финансов ресурс. Освен по отделната мярка 11 "Биологично земеделие", повече от 100 млн. евро е получил секторът и чрез инвестиционните мерки на ПРСР."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.