НОИ: Разходите за обезщетения при безработица растат

11:00, 06 юли 19 / Общество 25 311 Topnovini
1

Безработицата в България е рекордно ниска, а в същото време разходите на Държавното обществено осигуряване за обезщетения за безработица растат, сочат данните от анализ на Националния осигурителен институт.

Според експертите на НОИ, основната причина за сериозния ръст на разходите за обезщетение за безработните е по-високият среден размер на това обезщетение. За 2018 г. то е 478 лева, докато през 2014 г. е 267 лева.

Ако през 2014 г. хората с право на обезщетение за безработица са били малко над 100 000 души, то през миналата година те са с близо 29 000 по-малко, тоест размерът на обезщетението нараства по-бързо, отколкото намалява броят на безработните. Причината за този ръст е, че среднодневното обезщетение е 60% от среднодневното възнаграждение, върху което човек се осигурява, а то расте.

Освен това минималният дневен размер на обезщетението от януари миналата година се увеличи от 7,20 на 9 лева. Промяната в структурата на получателите на обезщетения за безработица също е сред причините за ръст на обезщетенията.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 56 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.