БФИЕК: От юли токът в България е най-скъпият в целия ЕС

17:30, 05 юли 19 25 1185 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори излезе с позиция и опровержение по повод твърдения, направени от енергийния министър Теменужка Петкова в ефира на Нова телевизия в петък сутрин.

Теменужка Петкова: АЕЦ ''Козлодуй'' е една от най-сигурните централи в света

Ето и пълния текст на опровержението:

"Днес от ефира на Нова Тв министър Теменужка Петкова произведе фалшива новина като заяви, че България е най-евтиният пазар на електроенергия днес. Цената на българската борса е 2-рата най-висока цена в Европа. Г-жо Министър, това вие трябва да го знаете най-добре - все пак вече 5 години сте Министър! От началото на юли 2019 г. сме с най-скъпия ток в целия Европейски съюз. Увеличението за първите 4 дни в сравнение със същият период на миналата година е 111%!!! От началото на годината сме с по-скъп ток от цяла Западна Европа - Германия, Австрия, Франция, Швейцария... Увеличението на тока за първото полугодие в сравнение със същият период на миналата година е 31%!!!

Може да се похвалим и с първо място, ако към сметките добавим 8 евро, които всички стопанските потребители плащат по дългосрочните договори на т.н. американски централи, каквито никой друг в Европа не плаща.

Вчера в кулоарите на НС министърът заяви пред журналисти, че „бизнесът сам си е виновен, че си купува електроенергия от борсовия сегмент „Пазар ден напред““.

Г-жо Министър, на борсовия пазар има изкупено значително количество от над 1000 Мвт от един играч, който Вие познавате. Този играч разиграва цялата икономика, а Вашето мълчание става подозрително. Растежът на българската икономика, инвестициите, ръстът на заплатите усложливо са предадени на спекулант с Вашето любезно бездействие.

Заявихте също в ефира, че бизнесът получавал отстъпка за „зелената компонента“ в крайната цена на електроенергията, но пропуснахте, че тази отстъпка от 1ви юли става 3% на фона на над 30% поскъпване!? Хубаво е да отбележим, също че отстъпка ползват 100-на компании, а фирмите на свободния пазар са десетки хиляди.

За пореден път бизнесът получава писма за прекратяване на годишни договори от големи търговци на електроенергия. Това стана на 3-ти юли за годишни договори за доставка от началото на юли - тоест на третия ден след началото на годишния договор. Търговците нямат вина, г-жо Министър. Те просто нямат и не могат да си купят ток, за разлика от този за когото вие любезно мълчите...

 

Нищо не е наред г-жо Министър и нищо не е "нормално". Вместо да създадете Кризисен щаб за овладяване на ситуацията, да подадете сигнали в КЗК и др., Вие създавате фалшиви новини! Жалко!

Остана ни последната надежда - намесата на Министър Председателя Бойко Борисов!"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама