Ожънати са 22% от засетите площи с пшеница в страната

18:10, 05 юли 19 / Политика 25 1347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Към момента са ожънати над 22% от засетите площи с пшеница, които са 11 315 991 дка. Средните добиви възлизат на 537 кг/дка'', заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на откриване на жътвената кампания на пшеница в землището на село Вирове, Община Монтана.

Тя посочи, че по последни прогнозни данни, произведеното количество пшеница ще бъде около 5.6 млн. тона, съобщиха от МЗХГ.

Десислава Танева: 5,4 млн. тона пшеница е очакваната реколта тази година

Десислава Танева уточни, че се очаква добра година при добива на зърнени суровини, тъй като показателите са високи за началото на жътвата. Реколтираните площи с ечемик до момента са над 70 %, а очакваният добив е 500 хил. тона.

Тя припомни, че най-важният път в момента, които трябва да бъде извървян в сектор „Земеделие“, е процесът на програмиране на новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

''Надявам се, че ще намерим добри решения с всички от бранша, защото диалогът е най-верният подход'', каза още министър Танева.

По думите й, успехът на земеделците е успех за държавата и хората.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов пожела спорна жътва и добро качество на прибраната реколта.

''За нас е чест, че произвеждаме основната суровина за хляба'', каза още той.

На събитието присъстваха народният представител Ирена Димова и Веселка Василева, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Монтана, който е домакин на тазгодишната официална церемония по откриване на жътвата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама