Задържаха в Гърция най-голямото количество в света ,,любима дрога на джихадистите"

16:40, 05 юли 19 / Свят 25 1282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-голямото количество в света синтетичен наркотик каптагон - 5,25 тона на стойност 660 милиона долара, е конфискувана от представители на силите за сигурност на Гърция по време на съвместна операция, предаде РИА Новости по данни на Службата за борба с икономически престъпления към Министерството на финансите в Гърция.

Каптагонът (търговското наименование на фенетилин) е психотропна субстанция, наричана „наркотик на джихадистите“, защото често се използва от терористи в Близкия изток.

Съвместната операция беше проведена от служители от отдела за борба с наркотиците и оръжията към службата за икономически престъпления, заедно с гръцката полиция, бреговата охрана и пристанищната служба. За провеждането на операцията е била нужна седмица, като 20 души са участвали в нея всеки ден.

Задържани са 3 контейнера, пристигащи от Сирия. Общият брой на иззетите и конфискувани каптагонови таблетки е 5 тона 250 килограма и 500 грама, което съответства на 33 078 150 таблетки.

Това е най-голямото количество конфискуван каптагон в света, като престъпните организации са лишени от доходи, възлизащи на над 660 милиона щатски долара.

В ход е разследване за установяване на лицата, участващи в сделката, както и за определяне дали Китай е крайното местоназначение на контейнерите.

През 2014 г. в Гърция е задържана най-голямата в света партида хероин - 2,1 тона за 200 милиона евро. Тогава бяха арестувани 11 души, от които няколко бяха осъдени на доживотен затвор.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама