Почина оцелялата от лагера Аушвиц Ева Кор

15:30, 05 юли 19 / Свят 25 1320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оцелелите жертви на Холокоста намаляват. Вчера на 85-годишна възраст в Краков почина родената в Румъния Ева Кор, съобщи Дойче веле. През 1944 година е изпратена заедно със семейството си в концентрационния лагер Аушвиц, където по-голямата част от близките ѝ са избити. Заедно със своята сестра-близначка стават жертва на известния с опитите си върху хора нацистки лекар доктор Йозеф Менгеле, съобщава БНТ.

Двете със сестра си преживяват страховитите експерименти с близнаци на Менгеле и след края на войната се връщат в Румъния. През 1950 г. Ева заминава за Израел, където среща бъдещия си съпруг Александър Кор – също оцелял от концентрационен лагер. Двамата се преселват в САЩ.

В полза на оцелелите от медицински експерименти Кор основава организацията C.A.N.D.L.E., която издирва оцелелите от смъртоносните лабораторни експерименти в Аушвиц деца. Успява да открие 122 души, преживели опитите с близнаци. Бори се да открие медицинските последствия и страничните ефекти от проведените в Аушвиц експерименти. Според Кор, само така жертвите може да бъдат лекувани адекватно.

Кор основава Смъртните лабораторни експерименти на децата от Аушвиц-нацист (C.A.N.D.L.E.) и е в състояние да намери 122 оцелели от двойните експерименти. Тя се бореше да открие медицинските последици и фона на експериментите в концентрационния лагер Аушвиц. Само тогава жертвите могат да бъдат адекватно третирани.

Въпреки тежките си преживявания, Кор призовава за прошка, тъй като „единствено прошката може да ни помогне да се излекуваме”.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама