Турция ще организира среща на върха за Сирия

08:41, 05 юли 19 / Свят 25 961 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция ще организира среща на високо равнище с Русия и Иран, посветена на решаването на конфликта в Сирия.

Анкара ще бъде домакин на тристранна среща на високо равнище с участието на Русия и Иран през август, заяви в четвъртък президентският говорител Ибрахим Калин, цитиран от „Дейли Сабах”, предава БГНЕС.

"Срещата ще се фокусира върху въпросите, свързани с Идлиб и други части на Сирия, относно общата сигурност, преходния процес, конституционната комисия и презаселването", каза говорителят след заседание на кабинета в столицата Анкара.

Калин каза още, че ще има още една среща с руски, немски и френски лидери след два месеца.

"По време на срещата на върха на Г-20 беше постигнато съгласие, че в Истанбул ще се проведе четиристранна среща на върха, подобна на тази от миналата година, която ще бъде организирана от нашия президент. Планирана е четворна среща на високо равнище преди заседанието на Общото събрание на ООН в САЩ", каза той.

Калин заяви, че Сирия и регионалните въпроси ще бъдат обсъдени на тези срещи.

Турция, Русия и Иран си сътрудничат като част от процеса Астана, за да донесат мир и стабилност в разкъсаната от войната Сирия. Длъжностни лица от трите страни се срещнаха в наскоро преименуваната казахска столица Нур-султан през април.

Първото заседание на процеса Астана бе в Турция през януари 2017 г., като целта беше да се съберат на масата за преговори всички враждуващи страни в сирийския конфликт, за да се улеснят мирните преговори в Женева, подкрепени от ООН.

Преговорите в Астана подкрепят създаването на конституционен комитет в Сирия, подкрепен от САЩ, за намиране на политическо решение. Планираната конституционна комисия, включваща представители на опозицията, режима и държавите-гаранти, ще бъде натоварена с писането и установяването на следвоенна конституция на Сирия, което се разглежда като стъпка към ожрганизирането на демократични избори в разкъсваната от войната страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама