Български фирми вече могат да внасят мляко и млечни продукти в Китай

15:02, 04 юли 19 25 1721 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Български фирми вече могат да внасят мляко и млечни продукти в Китай.

Проблемът с изпълнението на изискванията за внос на българска селскостопанска продукция в Китай е от повече от две години. 

Темата е била обсъдена на срещата на президента Румен Радев с китайския му колега Си Цзинпин, на която вчера двамата държавни глави приеха декларация за стратегическо партньорство между Пекин и София.

На срещата си със Си Цзинпин Радев е поставил въпроса за ограничения достъп на български земеделски стоки до китайския пазар, предава БНР: 

"Особено за мляко и млечни произведения, където протоколите за фитосанитарен контрол са подписани повече от 2 години, но по едни или други причини тези фирми не се допускат тук. В рамките на една минута този проблем беше решен. Вече се допускат. Нашият бизнес може от тук нататък да разширява много обхвата на вноса в областта на селскостопанската продукция".

Радев очаква развитие по проектите за разкриване на пряка въздушна линия София-Пекин, китайска банка да има офис в България, както и в София да бъде изграден българо-китайски център за научна дейност и иновации: 

"С президента се уговорихме да държим диалога личен между нас, отворен, така, че да имаме периодичен преглед на постигнатото до момента".

След Пекин Радев посети Шанхай  и обсъди с кмета на града Инг Йонг възможности за сътрудничество: 

"Тук ще бъде изграден един от най-големите модерни градски центрове. Ако сравним с това, което постигаме ние в България като ремонт на булеварди, ще видим, че има много от какво да се поучим. Надявам се да установим едно добро сътрудничество специално в тази област".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама