Излагат оригинали на Деймън Хърст, Питър Блейк, Брайън Ино и Марк Куин във Варна

14:40, 04 юли 19 / Култура 25 1919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Произведенията на топ имената от световния пазар на изкуство идват за първи път в Градската художествена галерия във Варна с гостуващата изложба „Съвременно британско изкуство“ на базираната в Бостън организация "Американска фондация за България".

Познавачите на съвременното изкуство ще имат възможност да видят в морския град оригинали на художници, които са сред най-популярните имена на поп арта, провокатори, които определят тенденции и чиито работи са сред най-търсените на пазара на изкуство по света.

Колекцията на бостънската организация представя четирима автори от различни поколения, които са се наложили преди появата на The Connor Brothers, и са допринесли за утвърждаването на престижа на поп-арта, постмодерната живопис и графиката в Обединеното кралство. Това са живописецът и колажист, постоянно променящият се сър Питър Блейк, теоретикът, шок-концептуалист и натурфилософ Деймиън Хърст, естетът провокатор Марк Куин и основоположникът на „амбиентния жанр“ Брайън Ино, носител на титлата Royal Designer for Industry на Кралската академия на Великобритания.

В колекцията, притежание на „Американска фондация за България“, са селектирани 27 оригинални произведения на съвременното британско изкуство, в които са използвани графични техники, смесени дигитални и живописни техники.

Изложбата ще остане в залите на ГХГ-Варна до 4 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама