Необичайното време по света ще донесе невиждани жеги в Аляска

10:50, 04 юли 19 / Свят 25 1028 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Аляска ще изпита необичайна за северния щат гореща вълна, пише NBC, цитирана от БГНЕС.

Очаква се в петте дни от 4-ти до 8-ми юли включително, да бъдат регистрирани температури, които са близки или надхвърлят абсолютните рекорди.

Най-горещо ще е в петък, когато вероятно ще бъде подобрен рекорда от 29,5 градуса, измерени на летището в най-големия град в щата Анкъридж. Рекордът е бил отчетен на 14 юни 1969 г., като прогнозите сочат, че ще бъде подобрен с температура от 30,5 градуса.

"Не е изключено сегашния рекорд да бъде подобрен три пъти поред в няколкото дни на горещата вълна. Това е меко казано необичайно", казва синоптика Брайън Бретшнайдер.

Метеоролозите обясняват, че жегите са предизвикани от задържането над Аляска на голяма въздушна маса, която е притискана от околните въздушни маси.

"Тя започва да тежи повече и потъва надолу. Посоката на това движение предизвиква слънчевото време, защото не позволява образуването на облаци", обяснява Бретшнайдер.

Рекордните температури идват след необичайно сух месец юни в Аляска. Освен с липсата на валежи, последният месец беше най-горещият юни измерван някога в щата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама