Сергей Станишев: Отказах се от поста председател на ЕП, не исках да правя социалистите заложници

17:06, 03 юли 19 / Политика 25 1233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отказах се от поста председател на ЕП, защото не исках да правя заложници социалистите. Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Плюс - минус“ по Нова телевизия.

„Аз съм благодарен на премиерите социалисти, които поставиха моето име за обсъждане, доколкото знам са постигнали много широка подкрепа в Европейския съвет, за което бях информиран“, посочи той. „За мен има други съображения и те са политически, и ангажиментите към моето политическо семейство“ добави Станишев.

Сергей Станишев се е отказал от номинацията му за председател на ЕП

Това, че бях предложен за президент на Европейския парламент е голяма чест и оценка на работата и ролята, която ПЕС играеше в последната година, и в битката за ЕК за Франс Тимерманс. Това беше един жест на подкрепа и отношение“, уточни Сергей Станишев.

По думите му за него е по-важно какви ще са последиците от избраните кандидати. Според него балансът е много труден.

Това, което се постигна, обслужва единствено Виктор Орбан. Той е може би единственият доволен човек от ЕС от този резултат. Много сериозно напрежение има в социалистическото семейство и моят ангажимент е да запазим единството. Аз помолих лидера на нашата група, моето име да не бъде обсъждано за тази позиция по една единствена причина. Ако социалистите издигаме президента на своето семейство за президент на парламента, това означава, че приемаме тази сделка. Не искам нашата група да бъде обвързана с тази позиция, защото имаме твърде много въпроси към кандидата за президент на ЕК, за политиките, които ще провежда. Тя е абсолютно непозната за парламента“, заяви той.

“Не исках да правя заложници нашата група, затова се оттеглих и помолих да не бъда номиниран за тази позиция. Това щеше да бъде личен успех, но можеше да създаде проблеми в поведението на нашата група“, поясни Сергей Станишев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама