България и Северна Македония ще председателстват Берлинския процес

17:30, 03 юли 19 / Политика 25 1073 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България и Северна Македония съвместно ще ръководят Берлинския процес в подкрепа на регионалното сътрудничество и европейската интеграция на региона през следващите 12 месеца.

Това ще бъде обявено в рамките на срещата на върха на Западните Балкани в Познан.

Меркел ще участва в конференцията за Западните Балкани на 5 юли

Според пресслужбата на македонското правителство на годишната среща на върха за Западните Балкани, която тази година се провежда в Познан, македонската делегация ще бъде водена от премиера Зоран Заев.

На срещата на върха за Западните Балкани в Познан на съвместната пресконференция на премиера Заев с министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки, канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел и премиерът на България Бойко Борисов, която ще се проведе в петък в 15.00 часа, ще бъде обявено, че Република Северна Македония и Република България ще ръководят съвместно Берлинския процес през следващите 12 месеца.

Борисов ще участва в срещата на страните от Западните Балкани в Познан

Председателството на Северна Македония и България ще приключи през юли 2020 г. с годишната среща на върха, организирана съвместно в София и Скопие, информира македонското правителство.

Те подчертават, че от самото начало на тази инициатива за първи път една страна от Западните Балкани, кандидат за членство в ЕС като Северна Македония, е съпредседател в Берлинския процес и заедно с България, държава-членка, ще организира и координира проекти за подкрепа на регионалното сътрудничество и европейските интеграции в Западните Балкани.

Министерският формат на срещата на върха за Западните Балкани започва утре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама