Данаил Кирилов след жалбата на Евгения Банева: Столичният арест има нужда от чисто нова сграда

16:14, 03 юли 19 / Политика 25 1518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правосъдният министър Данаил Кирилов е направил в понеделник инспекция на сградата на ареста на бул. „Г. М. Димитров“, след като се е запознал с жалбата на Евгения Банева в 18 страници за лошите условия. Това съобщи самият министър след инспекция в Съдебната палата, предаде БГНЕС.

„Жалбата е изключително подробна. Отбелязах си поне 15 елемента, които исках да проверя, затова реших, че трябва да се извърши внезапна проверка. Това, което видях е по-добро от описаното в жалбата. При всички положения има какво да се подобрява, тъй като сградата е строена по времето на социализма по планове на ЩАЗИ, има проблеми с инсталацията“, смята Кирилов.

Освободиха от длъжност директора на затворите Васил Миладинов

Кирилов признава, че в жалбата Банева е права по отношение на малкото разстояние между двете решетки и прозореца. Проверката показва, че в този участък се събират прах и боклуци, а физическият достъп е ограничен. „Този въпрос трябва да се реши, но аз дишах въздух там. Това не значи, че не трябва да търсим решение.

Министърът е възложил да се търси решение на този проблем. Кирилов съобщи още, че е проверил също храната, която получават затворниците и според него е от средно качество.

„Видях и арестантите как подхождат при липса на хладилници. Там по всякакъв начин в килиите се използваше течаща вода за охлаждане. Имаше случаи на умишлено запушване на санитарните съоръжения, което пък води до увеличаване на случаите на течове в канала и от мокри мазилки. На проверката мухъл не видях, но видях мокри стени", каза още Кирилов.

Министърът смята, че е крайно време да има нова сграда на ареста. В момента се работи по 14 проекта, сред които и по Норвежкия финансов механизъм – изграждане на център за обучение и нов затвор. Норвежки специалисти са посетили площадка в Самораново, където би могло да се построи нов затвор. Лично министърът е заявявал, че би искал да има чисто нов софийски затвор.

Данаил Кирилов присъства на случайно разпределение на дела в Наказателната, Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в отговор на отправена покана от председателя на ВКС Лозан Панов. Тя пък беше предизвикана от изказване на Кирилов по време на дебат, в което той изразява опасения, че председателят на ВКС може да влияе при случайното разпределение на делата в съда.

След срещата пред медиите Кирилов припомни какво точно е казал на дебата в Министерството на правосъдието. „Не казвам, че председателят може да манипулира системата, казвам, че организира възлагането на такава система, т.е имал съм предвид възлагането на дела по тази система“, уточни Кирилов.

След като беше направена презентация как се разпределят делата Кирилов смята, че има нужда още от време да проучи системата, тъй като според него тя е външна и непозната дори за правосъдния министър. „Какво знам и вие за тази система- че има един сървър, който е във ВСС и потребители – отделните съдилища“.

Правосъдният министър заяви, че въпросната система е разработена по спешност, инцидентно. През април месец е направен външен одит, който да оцени рисковете от манипулиране. „На представянето не видяхме нищо - само един сценарий, който е от обичайното битие на деловодството. Не видяхме колко би била стабилна, ако се атакува отвън“.

Кирилов каза още, че преди днешната визита във ВКС е поискал информация как работи централизираният сървър с информация на ВСС, кой има достъп до него, както и какви файлове оставят в архива. Категорична и пълна информация на въпросите не е получил. „И след това посещение целта беше да отворя темата за извършване на независим одит на тази система и на базата на препоръките да бъде подобрена“, аргументира се още правосъдният министър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама