Произвеждаме 2,1 млрд. тона боклук на година

17:10, 03 юли 19 / Свят 25 1116 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ оглавява класацията за най-неефективната страна що се отнася до съотношението производство – рециклиране, посочва доклад на „Вериск Мейпълкрофт”. Компанията се фокусира върху проучването и анализирането на глобални проблеми.

Последните данни, публикувани вчера, показват, че САЩ е на първо място в света по произвеждане на битов отпадък и на първо място по несправяне с него. Проучването заключава, че всяка година повече от 2,1 млрд. тона твърд битов отпадък се генерира на планетата. Това е достатъчно да запълни 822 хил. басейна с олимпийски размери. От тези количества едва 16% се рециклират напълно.

Индексът за генериране на отпадък, който включва битови отпадъци, пластмаса, храна и опасни отпадъци, показва, че един американец произвежда 773 кг. боклук на година, което е 12% от тези 2,1 млрд. тона, а САЩ представлява само 4% от световното население.

27% идват от Китай и Индия, които пък формират 36% от населението на Земята. Т.е американците произвеждат три пъти повече боклук отколкото китайците и седем пъти повече от Етиопия. Тъй като Америка има най-голямата икономика в света, не е изненадващо, че произвежда най-много отпадъци. Притеснителното е, че липсва инициатива този отпадък да бъде преработен.

Интересно е, че развитите европейски икономики, както и Канада, са също сред първенците в негативната класация. В това число влизат Холандия, Австрия, Швейцария, Германия, Франция и дори Австралия. Великобритания е на 14-то място и генерира 482 кг отпадък на домакинство всяка година, а рециклира само 44%.

Америка обича да произвежда, но не и да рециклира. Едва 35% от създадените боклуци отиват в депа за преработка. Обратни са данните за Германия. Страната рециклира 68% и заема първото място по този показател в световен мащаб.

Проучването допълва, че Китай, Тайланд, Виетнам и Малайзия напълно са забранили внос на солидни отпадъци, в това число и тонове пластмаса. През май тази година, почти целият свят, без САЩ, се съгласи да ограничи доставки на труднопреработваема пластмаса.

Подобни политики ще се отразят сериозно на страни като Америка, именно заради неспособността да се справят с рециклирането.

На първите 10 места в класацията население – генериран отпадък попадат – Китай, Индия, САЩ, Индонезия, Бразилия, Русия, Мексико, Япония, Германия и Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама