Куба ще бори икономическата криза с криптовалута

13:30, 03 юли 19 / Икономика 25 611 Topnovini
1
2
3

Комунистическото правителство на Куба съобщи, че проучва възможността за използване на криптовалута като част от поредица от мерки за стимулиране на местната икономика, която се намира в условията на задълбочаваща се криза в резултат и на засилените санкциите от страна на САЩ, предава БТА.

Криптовалутите, които позволява финансовите операции да се извършват анонимно, се използват като инструмент за заобикаляне на капиталовия контрол. Най-важният съюзник на Куба - Венецуела, въведе през миналата година своя криптовалута, която имаше за цел да се избегнат американските санкции и огромния проблем с хиперинфлацията, въпреки че и досега този проект не се оказа много сполучлив.

Последният американски круизен кораб напусна Куба

Неефективната държавна икономика на Куба е изправена пред криза поради рязкото намаление на помощта от Венецуела, по-ниския износ и затягане на валидното от десетилетия насам търговско ембарго на САЩ по време на настоящия президент Доналд Тръмп.

Новите мерки, обявени на кръгла маса по държавната телевизия от президента Мигел Диас-Канел и неговото правителство, ще повишат доходите за около една четвърт от населението на страната и ще задълбочат пазарните реформи в една от последните икономики от съветски тип, които бяха стартирани от предишният президент на островната държава Раул Кастро.

Раул Кастро предупреди кубинците да се готвят за недостиг на стоки

Целта е да се повиши националното производство и търсене, за да се стимулира икономическия растеж, тъй като санкциите от страна на САЩ са насочени към туризма и чуждестранните инвестиции. Мигел Диас-Канел, който пое ръководството на страната през април 2018-а година, заяви, че правителството работи върху подробностите по изпълнението на тези планове.

"Ние изучаваме потенциалното използване на криптовалута в нашите национални и международни търговски сделки и работим по въпроса заедно с академичните среди", отбеляза министърът на икономиката Алехандро Гил Фернандес.

Най-популярната мярка в новия пакет с реформи вероятно ще бъде повишаването на някои пенсии и заплати за работниците в държавната администрация, социалните служби и държавните медии, с което средните месечни заплати в тези сектори ще достигнат 44,5 щатски долара от досегашните около 25 долара.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 139 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.