Куба ще бори икономическата криза с криптовалута

13:30, 03 юли 19 25 1418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комунистическото правителство на Куба съобщи, че проучва възможността за използване на криптовалута като част от поредица от мерки за стимулиране на местната икономика, която се намира в условията на задълбочаваща се криза в резултат и на засилените санкциите от страна на САЩ, предава БТА.

Криптовалутите, които позволява финансовите операции да се извършват анонимно, се използват като инструмент за заобикаляне на капиталовия контрол. Най-важният съюзник на Куба - Венецуела, въведе през миналата година своя криптовалута, която имаше за цел да се избегнат американските санкции и огромния проблем с хиперинфлацията, въпреки че и досега този проект не се оказа много сполучлив.

Последният американски круизен кораб напусна Куба

Неефективната държавна икономика на Куба е изправена пред криза поради рязкото намаление на помощта от Венецуела, по-ниския износ и затягане на валидното от десетилетия насам търговско ембарго на САЩ по време на настоящия президент Доналд Тръмп.

Новите мерки, обявени на кръгла маса по държавната телевизия от президента Мигел Диас-Канел и неговото правителство, ще повишат доходите за около една четвърт от населението на страната и ще задълбочат пазарните реформи в една от последните икономики от съветски тип, които бяха стартирани от предишният президент на островната държава Раул Кастро.

Раул Кастро предупреди кубинците да се готвят за недостиг на стоки

Целта е да се повиши националното производство и търсене, за да се стимулира икономическия растеж, тъй като санкциите от страна на САЩ са насочени към туризма и чуждестранните инвестиции. Мигел Диас-Канел, който пое ръководството на страната през април 2018-а година, заяви, че правителството работи върху подробностите по изпълнението на тези планове.

"Ние изучаваме потенциалното използване на криптовалута в нашите национални и международни търговски сделки и работим по въпроса заедно с академичните среди", отбеляза министърът на икономиката Алехандро Гил Фернандес.

Най-популярната мярка в новия пакет с реформи вероятно ще бъде повишаването на някои пенсии и заплати за работниците в държавната администрация, социалните служби и държавните медии, с което средните месечни заплати в тези сектори ще достигнат 44,5 щатски долара от досегашните около 25 долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама