В Сопот започват проявите за 169 години от рождението на Иван Вазов

11:40, 03 юли 19 / Култура и наука 25 641 Topnovini
1

В Сопот започва едноседмичната програма, посветена на 169-ата годишнина от рождението на Иван Вазов. Началото поставя среща разговор тази вечер с Маргарита Петкова.

На 5 юли програмата включва фестивал на старата градска песен "С мечти и блянове крилати...", а в късния след обяд в експозиционната зала на къща-музей "Иван Вазов" ще се открие изложба "Паричните знаци на Княжество България, Царство България и Република България".

Акцент този ден е отбелязването на 125 години от публикуването на романа "Под игото" като самостоятелно издание.

В навечерието на рождения ден на Патриарха на българската литература 8 юли в Етнографския и занаятчийски център "Сопотски еснафъ" ще се проведе литературно-музикална вечер.

Кулминацията на тържествата е на 9 юли, като проявите започват с тържествена литургия в църквата "Св. Св. Петър и Павел", след което, времето до обяд е посветено на децата на Сопот и фен-среща с Изабел, носителка на детската Вазова награда за 2019 г.

Следобед е предвидена среща с лауреати на Вазова награда за литература, сред които са проф. Боян Биолчев и Иван Гранитски.

Носителят на Вазовата награда за 2019 г. Милен Русков ще получи отличието си вечерта на специална церемония на площад "Иван Вазов".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.