Пламен Димитров: 70% от българите получават заплата под 1200 лева

08:33, 03 юли 19 / Общество 25 1265 Шрифт:
Topnovini

"България е най-бедната страната в ЕС и то с най-дълбока бедност", каза пред bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Въпреки че през последните години синдикатите са успели да договорят увеличение на доходите на работещите между 8 и 12% и средна заплата 1200 лева – все още 70% от българите получават заплащане, което е по-ниско от това.

КНСБ иска поне 10% ежегоден ръст на заплатите в столичния транспорт

„Миналата година успяхме да договорим заедно с премиера Бойко Борисов 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, увеличи се максималният осигурителен доход и таванът на пенсията стана 1200 лева, около 40 милиона повече за енергийни помощи – тоест 255 хил. лицаи семейства ще я получат, което е с 45 000 повече спрямо миналия сезон”, даде пример той.

Димитров предложи да се намали облагаемият данък на доходите и призова за дебат по темата.

„От 2007 г. предлагаме да се увеличи цената на нощния труд. Поне с едно левче да се увеличи. Заплатите трябва да се увеличават. Цените ще растат и занапред. Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците”, каза още председателят на КНСБ.

В момента доплащането на час за нощен труд е 25 стотинки, което по думите на Дмитров е абсурдно. Той даде за пример колективните договори, които засега покриват около 30% от работещите – в тези случаи заплащането на нощния труд било по-високо.
От КНСБ призоваха министър Горанов да се вслуша в тях и да промени заплащането на нощния труд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама