Депутатите обсъждат забраната за свободно разхождане на кучета

06:40, 03 юли 19 / Политика 25 1065 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На първото за седмицата пленарно заседанието депутатите ще разгледат предложението за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, предвиждащи забрана за свободното пускане на кучета в урбанизирана среда.

Нови санкции за стопаните на кучета

Забраната за извеждане на домашни любимци без повод обаче ще важи само за кучета с тегло над 5 килограма. Вносител на новите текстове са група депутати от ГЕРБ, а повод за тях станаха зачестилите случаи на пострадали хора вследствие на нападения от пуснати на свобода кучета.

В сега действащия закон санкцията за четириного без повод или намордник, ако то е агресивно, е в размер на 100 лева. Ако бъдат приети новите текстове обаче, за разхождане на куче без каишка, което тежи над 5 килограма, собственикът му трябва бъде глобен с 300 лв.

Най-голяма става санкцията за агресивно куче без намордник – 1000 лв. Повишава се още санкцията за разхождане на кучета в детски площадки или забранените от общините за това места.

Глобяват собственици на агресивни кучета с до 1000 лева

Предвидени са и няколко изключения. Няма да бъдат глобявани собственици, които разхождат любимците си в обособени за това места, извън населените места или ги използват при лов.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще разгледат на първо четене и изцяло новия Закон за публичните предприятия. Според вносителите от Министерски съвет той ще позволи на страната ни да прилага с повишена ефективност задълженията си към Европейския съюз, а с него бъде изпълнена мярката от одобрения от правителството План за действие, включващ мерки за изпълнение на намеренията на България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама