Психолог: Децата в българските училища продължават да бъдат едни от най-агресивните в Европа

15:40, 02 юли 19 25 1086 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Децата в българските училища продължават да бъдат едни от най-агресивните в Европа'', това каза детският психолог Иван Игов пред „Фокус“ за агресията в училищата.

Клип с агресия на ученик срещу учител възмути социалните мрежи

„Много са причините, поради които децата започват да се държат агресивно. Ако тръгнем от самото начало, със сигурност има причини, които се коренят в семейството. Около 40% от родителите в България се държат агресивно помежду си, когато имат проблеми“, заяви Иван Игов.

Той отбеляза, че децата от най-малка възраст виждат, когато техният родител е фрустриран, вместо да търси решения, по-скоро търси конфликт.

„Този модел, който децата виждат от самото начало, за съжаление, понякога има дори и физическо насилие, няма как да не се отрази в тяхното активно поведение, когато отидат в училище или когато пораснат. Това, което децата виждат в семейството, е първото нещо, което те копират когато са в училищна среда“, отбеляза психологът.

Местят в друго училище момчето, проявило агресия към учител

По думите му много случаи по света са показали, че когато има добра организация в училище, дори детето да е израснало в агресивна среда, след това може то да се промени.

„Давам Ви само един пример - преди малко повече от 10 години в Детски фонд на обединените нации (УНИЦЕФ) работехме с хърватски колеги по модел „Училище без насилие“. След войната в бивша Югославия, когато във всяка къща е имало оръжие, децата не просто са виждали насилие, а трупове и убийства. Въпреки това, с реформата в тяхното училище и въвеждането на този модел, буквално след няколко години, те са успели в голяма степен да намалят агресията не само в училище, но и в държавата. Всички институции, като започнем от църквата и свършим до местната власт, се включват в този цялостен проект, да променят обществото си така, че то да не бъде ощетено“, посочи Игов.

Той направи сравнение и с България, където скоро не е имало война.

„Ние скоро не сме преживявали война и такива страшни неща, като този вид агресия и убийства, и въпреки това децата в българските училища продължават да бъдат едни от най-агресивните в Европа. Всички изследвания при нас показват, че между 25% и 27% от децата в училище са били жертва на някакъв вид агресия или на тормоз. Това означава, че не е имало просто еднократна агресия, а е била многократно проявявана. Ето тук е проблемът. Училището би могло да компенсира много неща, които се случват в семейството, но то не е подготвено и не е реформирано да го направи“, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама