Съдят депутат, опитал да убие Николас Мадуро

11:10, 02 юли 19 / Свят 25 1043 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Венецуелският президент Николас Мадуро обяви споразумение с Червения кръст за хуманитарна помощ на Венецуела след срещата му с президента на Международния комитет на Червения кръст, Питър Маурер
Венецуелският президент Николас Мадуро обяви споразумение с Червения кръст за хуманитарна помощ на Венецуела след срещата му с президента на Международния комитет на Червения кръст, Питър Маурер

Венесуелски политик, обвинен в опит да убие президента Николас Мадуро, използвайки заредени с експлозиви дронове, ще бъде изправен пред съд, след като в понеделник съдът повдигна обвинения срещу него, каза адвокатът му.

Опозиционният депутат Хуан Рекесенс е изправен пред 30 години затвор, ако бъде признат за виновен за опита да убие Мадуро, докато президентът присъства на военен парад в центъра на Каракас на 4 август 2018 г.

Два безпилотни самолети, заредени с експлозиви, се отправиха към президента Мадуро, причинявайки паника сред войници и цивилни, когато се взривиха по време на речта му.

"Обвинението срещу Хуан Рекесенс беше прието в неговата цялост ... и следователно ще отидем на устно и публично съдебно заседание", каза адвокатът Джоел Гарсия, след като напусна дългото изслушване.

Задържан от 7 август, депутатът е изправен пред две обвинения за опит за убийство и пет други за "притежание на огнестрелно оръжие, тероризъм, предателство, заговор за извършване на престъпление и публично подстрекаване", каза Гарсия.

Депутатът пледира, че е невинен.

От правителството на Мадуро твърдят, че пенсионираният войник Хуан Монастериос е признал, че е участвал в подготовката на атаката и е разпространил видео, от което изглежда, че Рекесенс му помага да влезе в страната от Колумбия.

Според венецуелските власти Рекесенс и Монастериос са действали по настояването на Хулио Боргес, живеещ в изгнание депутат, който беше председател на контролираното от опозицията законодателно събрание. Но Боргес, който сега е в Богота, определи нападението като „фарс“ и продължава на настоява, че „признанията“ са били направени, докато Рекесенс е бил заплашван, измъчван и под влияние на наркотици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама