„Булгартрансгаз” ще анализира решението на КЗК по жалбата на „Аркад"

09:30, 02 юли 19 / Икономика 25 294 Topnovini
1

Комисията отмени решението на газовия оператор да декласира консорциума „Аркад” и да сключи договор с втория класиран обединението „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ) .

КЗК: „Аркад“ ще строи българския участък от „Турски поток"

От държавната компания уточняват, че в този случай правните възможности са да се обжалва решението на КЗК пред тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ в законоустановения 14-дневен срок или да не обжалва. При втория вариант „Булгартрансгаз“ следва да сключи договор „Аркад“.

„Предвид стратегическо значение на проекта, по отношение обезпечаване на сигурността на доставките на природен газ, не само за България, а и за Европа и региона в дългосрочен план, за взимане на решение за по-нататъшни действия „Булгартрансгаз“ ЕАД ще анализира Решение № 741/27.06.2019 на КЗК, като подробно се разгледат мотивите на комисията.

Във връзка със сключените договори за резервиране на капацитет, както и с оглед на необходимостта от осъществяване на проекта в кратки срокове, залегнали в актуализираната енергийна стратегия, „Булгартрансгаз“ ще вземе предвид и продължителността на всяка от двете посочени по-горе възможности.

След анализ на горните обстоятелства „Булгартрансгаз“ ЕАД ще предприеме съответните последващи действия.

За „Булгартрансгаз“ ЕАД, като сертифициран газопреносен оператор е от изключително значение да осигури изпълнението на проекта при спазване на общностното законодателство в областта на енергетиката и в областта на обществените поръчки, както и да спази ангажиментите си към своите партньори във връзка с преноса на природен газ”, се казва в становището на компанията.

В края на май т.г. българският газов оператор декласира „Аркад“ с мотива, че не е подал на време редица необходими документи. Същевременно ГРРБ са предтавили по-добра оферта. Становището на КЗК обаче е, че предложената от ГРРБ отстъпка от първоначално оферираната цена за изпълнение на поръчката представлява недопустимо изменение на офертата извън срока, регламентиран в Закона за обществените поръчки

Изборът за изпълнител за участъка от турско-българската до българо-сръбската граница беше стартирана в края на миналата година. На България ще са нужни над 2,8 млрд. лева за изграждане ключовата тръба в посока от компресорната станция в Петрич през Провадия към Сърбия. Очаква се след 2020 година по тези тръби да идва газ поне от три независими източници, както настоява директивата не ЕК. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.