Северна Македония може да стане членка на НАТО до края на годината

13:35, 01 юли 19 / Свят 25 201 Topnovini
1

Реални са шансовете Северна Македония да стане членка на НАТО до края на годината т.е. в период от десетина месеца след подписването на протокола за присъединяване към НАТО, съобщава "Независен весник", цитиран от БТА.

Протоколът за присъединяване на Северна Македония към НАТО бе подписан в Брюксел в началото на февруари тази година, припомня изданието.

През изминалите няколко месеца 20 членки на НАТО, включително почти всички страни от балканския регион, ратифицираха протокола за Северна Македония в своите парламенти.

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери информира, че в повечето парламенти на останалите десет страни е започнала процедура за ратификация на протокола. Процедурата е започнала в САЩ, Италия, Франция и Великобритания. В Испания процедурата е била отложена заради парламентарните избори.

В списъка със страните, в които се очаква в следващите няколко месеца да ратифицират протокола, са Люксембург и Холандия. Що се отнася до Турция Джафери каза, че очаква протоколът за Северна Македония да бъде ратифициран или до края на този месец, или през септември с оглед на това, че процедурата вече е одобрена от турското външно министерство и от турския президент, така че остава процедурата в парламента, където е необходимо просто мнозинство. Всички сигнали, които получаваме от Турция, са, че очакват ратификация веднага след местните избори и връщането на техния парламент към нормално функциониране, заяви министърът на отбраната Радмила Шекеринска.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани