Една година без проф. Божидар Димитров

13:04, 01 юли 19 25 1049 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният исторически музей отбеляза 1 година от кончината на проф. Божидар Димитров - учен, историк, преподавател и публицист.

Годишнината бе отбелязана с представяне на един от последните научни проекти на професор Димитров. Книгата „Светите братя Кирил и Методий – съпокровители на Европа“ е посветена на икони и църковна утвар, свързани с почитта и преклонението пред делото на св. Кирил и св. Методий, и на техните най-близки последователи, съхранявани в музея. Близки, приятели и съратници на професор Димитров почетоха паметта му като споделиха лични спомени и преживявания:

Божидар Димитров влезе в пантеона на непрежалимите и над приноса му в българската духовност тленното няма власт, пишеше във възпоменателния адрес изпратен от министъра на културата Боил Банов. „Днес отбелязваме една година, откакто един истински родолюбец, изгарящ от обичта по всичко българско, физически не е сред нас. Проф. Божидар Димитров и неговото отношение към историята и фактите в нея, откритост към широката публика, ангажираност към актуалните теми на деня, със сигурност оставиха пространство в делника ни, което е запазено специално за него“, пише още в адреса.

„Очакваме да го срещнем в залите на музея в Деня на отворените врати, да прочетем интересния му коментар към настояща международна тема или какво мисли за последните археологически открития край неговия Созопол“, сочи поздравителният адрес от министъра. „Замисляйки се за неговата мисия, за неговата дейност, с която доказваше, че в работата с миналото трябва да имаш железен характер, хъс и харизма, днес строим живото присъствие на един наш съвременник и учен, който до такава степен е слял живота си с историята, че днес тя е неговият дом. Един силен българин влезе в пантеона на непрежалимите, над чиито принос в българската духовност тленното няма власт“, пише още Боил Банов.

„Действително можем да кажем, че Божидар Димитров беше една от най-ярките фигури в българския обществен живот през втората половина на 20-и и началото на 21-ви век.”, каза зам.-кметът на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор Чобанов. По думите на Чобанов проф. Димитров е бил човек, надарен с много и уникални таланти, с харизма, с красноречие, с обаятелност, лидерски качества и с изключително силна научна интуиция, много човещина и огромна любов към българина и България. „Мисля, че когато говорим за патриотизъм, първото, което ни хрумва, е огромната енергия, която влагаше Божидар Димитров да защитава българските кауза във всичките и измерения“, каза още той. Чобанов каза още, че Божидар Димитров макар и пренесъл се в света на вечното, на духовното, продължава да е сред нас.

„Божидар Димитров беше човек-музей“, заяви  зам.-председателят на комисията по култура и медии към Народното събрание проф. Станислав.„Той пишеше различни книги по различни исторически въпроси в България. Успяваше на едро да оцени проблемите, историческите събития и личности, които са в тях. За него говори делото му“, добави проф. Станилов.

Проф. Божидар Димитров остави своето име в историята, затова изложбата, която му посветихме, е кръстена „Tой живя за България“, каза директорът на Национален исторически музей доц. Бони Петрунова.

Още по темата може да прочетете:

Отиде си проф. Божидар Димитров

БНТ излъчва документален филм в памет на проф. Божидар Димитров

Созопол обещава да продължи делото на Божидар Димитров

Разпръснаха прахта на Божидар Димитров до остров Свети Иван

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама