Най-малко 53 ранени при мощен взрив на кола-бомба в Кабул

10:23, 01 юли 19 / Свят 25 926 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки хора бяха ранени, когато мощен взрив на кола-бомба разтърси Кабул рано тази сутрин и въоръжени лица влязоха в сражение със специални части в район с военни и правителствени сгради.

Взривът в пиковите часове изпрати кълбо дим във въздуха над квартал Пули Махмуд Кан в столицата на Афганистан и разтърси сгради на разстояние до два километра, а репортер на АФП съобщи, че е чул изстрели след взрива, предава БГНЕС.

Журналистка бе застреляна в Кабул

"Първоначално се взриви кола-бомба, а след това няколко нападатели превзеха сграда. Районът е ограден от специалните сили на полицията и (те) отстраняват нападателите", съобщи говорителят на вътрешното министерство Насрат Рахими.

Говорителят на министерството на здравеопазването съобщи, че 53 ранени са били откарани в болница, предупреждавайки, че цифрите могат да се повишат.

Районът бързо е бил блокиран от афганистанските сили и линейки, а дипломатическия район в близост до „Зелената зона“ бе бил заключен, като на никой не се е позволявало влизане или излизане.

Силно охраняваният квартал е седалище на някои военни и правителствени сгради, включително на приютяващата Разузнавателната агенция на Афганистан и Министерството на отбраната, както и на афганистанската Футболна федерация и афганистанския Борд по крикет.

Говорителят на футболната федерация Шамс Амини заяви пред АФП, че взривът е станал близо до главния вход на федерацията.

"Някои от колегите ни са в капан вътре, имаме съобщения за наранявания. Не знаем дали нападателите са влезли в сградата", каза той.

Близката телевизионна станция Шамшад, която беше атакувана през 2017 г., излъчи кадри на счупени стъкла и щети на офисите си, но заяви, че не тя е целта.

Нито една групировка не е поела незабавна отговорност и полицията твърди, че все още не знае целта или естеството на взрива.

В Кабул действат както талибаните, така и групировката „Ислямска държава“.

Експлозията идва два дни след като талибаните и САЩ започнаха седмия си кръг от преговори в столицата на Катар, Доха, като Вашингтон се стреми към пробив преди президентските избори в Афганистан през септември.

Досегашните преговори са съсредоточени върху четири въпроса - борбата с тероризма, присъствието на чуждестранни войски, вътрешноафганистанският диалог и прекратяването на огъня за постоянно. Потенциална сделка ще доведе до съгласието на САЩ да изтеглят войските си след повече от 17 години в Афганистан, създаваща обаче дълбоки опасения сред огромни части от афганистанците, които се страхуват, че екстремистите ще се върнат към някакво подобие на власт.

В замяна на това се очаква гаранция от талибаните, че страната никога повече няма да се превърне в сигурно убежище за екстремистки насилствени групировки, както се случи с „Ал Кайда“ преди атаките на 11 септември 2001 г.

Американски официални лица вече заявиха, че се надяват на сделка преди предстоящите президентски избори в Афганистан, които вече два пъти са отлагани и сега са предвидени за 28 септември.

 

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама