Финландия поема ЕС с мотото "Устойчива Европа - устойчиво бъдеще"

08:07, 01 юли 19 / Свят 25 882 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Финландия поема от Румъния шестмесечното ротационно председателство на Европейския съвет. Мотото на финландското председателство е "Устойчива Европа - устойчиво бъдеще", а централната тема е насърчаването на глобалното лидерство на ЕС в действията, посветени на климата.

Хелзинки ще председателства срещите на Европейския съвет в Брюксел и Люксембург, както и неофициалните срещи на министрите на страните от ЕС във Финландия. Освен това в този период ще се състоят около 90 срещи на различни работни групи и експерти, посочва БТА.

В реч пред националния парламент миналата седмица финландският премиер Анти Рине заяви, че приоритет на председзатлествата ще е постигането на напредък в борбата с климатичените промени и приемането на мерки за опазване на околната среда.

Финландия ще се стреми също да отстоява общи европейски ценности като върховенството на закона, човешките права, равноправието и дечмокрацията, каза Рине.

Сред предизвикателствата пред ЕС през следващите шест месеца е отложеното излизане на Великобритания от съюза, чийто краен срок сега е 31 октомври.

След половин година Финландия ще предаде щафетата на следващия ротационен председател Хърватия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама